Meny
Life

GARDEROBE DETOX

Som nevnt i tidligere innlegg har vi startet et shoppestopp, av mange ulike grunner. En av de viktigste er av vi har kjent på en dårlig følelse av å eie for mye som vi ikke bruker, da det er klær som rett og slett har hopet seg opp over mange år. Vi har kjøpt for mye og kvittet oss med for lite. Dette gjør at vi sitter igjen med klesskap som har litt forskjellige personligheter – noe som fort kan bli litt forvirrende når man skal finne dagens antrekk før vi løper ut av døren om morgenen. I tillegg sies det at vi bruker regelmessig omtrent 20 prosent av klesskapet vårt. Så hvorfor i all verden har vi så mye klær? Når vi ikke en gang bruker plaggene?

Vi har stilt oss disse spørsmålene flere ganger, og siden dette er året vi skal restarte livet helt har vi tatt en seriøs detox av klesskapene våre. Vi skal sørge for at de 20  blir til 100.

Vi har tidligere skrevet om å rydde ut fra garderoben for å få mer plass eller gjøre i stand til en ny sesong, men denne detoxen er tatt opp på et helt annet nivå – for her er det no mercy. Klær som ikke passer stilen vår, plaggene vi ikke har følt oss like fin i og klærne vi har beholdt kun fordi de en gang kostet for mye – har gått rett ut. Noe er solgt, men det aller meste er gitt til venninner, UFF eller Fretex.

For de aller fleste vil en slik prosess ta litt tid, rett og slett for det er så vanskelig å kvitte seg med disse plaggene. Ofte kommer tanken snikende at “jeg får sikkert lyst å bruke den en gang”. Men vet du – det gjør du mest sannsynlig ikke om du ikke har brukt den på et år. Så – ut!

Vi har også tenkt på dette lenge, mye fordi det virker litt absurd å kvitte seg med så mange klær på så kort tid. En del er faktisk skammen av å ha brukt så mye penger på klær som nesten ikke er brukt, den andre er at det ikke er bærekraftige handlevaner over tid. Målet med dette prosjektet har derfor vært å finne frem til den kapselgarderoben vi digger, spare penger og gjøre oss mer bevisst på de klær vi går til innkjøp av den dagen shoppestoppen faktisk er over.

De fleste, inkludert oss, vil nok si at du bør starte prosessen med å trekke ut alle klærne fra klesskapet og starte med en ja, nei eller kanskje haug. Dette funker perfekt når du skal organisere klesskapet ditt og gjøre litt bedre plass for neste sesong. Dette funker likevel ikke like godt når du skal gjennomføre en skikkelig detox.

  1. Det første du må gjøre er å legge til sides basic plaggene du elsker fra garderoben din. Dette er singleter, t-skjorter, bukser og skjørt. Disse er som regel svarte eller hvite og vil passe til alt, enten det er under en skjorte eller for seg selv sammen med en bukse. Disse vil danne basisen for hele garderoben din, for det er som regel disse klærne du bruker mest og som danner grunnlaget for stilen din.
  2. Legg bort alle plaggene (ja vi mener alvor) som du enten ikke føler deg særlig fin i, ikke går med, tenker at du vil vokse inn eller ut i, er ødelagt eller som ikke lenger passer stilen din. Dette er kun klær som skaper negativ energi og som du bør fjerne fra klesskapet ditt i sin helhet. De må rett og slett bort, for du trenger de egentlig ikke så lenge du har en basisgarderobe du er fornøyd med. Gi de gjerne til en venninne du vet ville elsket de eller ta de med til Uff eller Fretex.
  3. Legg frem de klærne du elsker å gå med, utover basisgarderoben. Da får du et inntrykk over hvilke plagg som dominerer stilen din og som gjør din stil til deg.
  4. Er du etter dette fortsatt litt i stuss over hvilke av disse plaggene som skal beholdes og hvilke som må gå kan det hjelpe å tenke over hvilke farger du går mest med og føler deg finest i. Er det eksempelvis sterke farger eller jordfarger? er du minimalistisk eller en skikkelig retro fan? Et tips er å holde deg innenfor et visst spekter av farger som passer sammen, slik at du oftere har mulighet til å bruke hele garderoben din. Går du eksempelvis for jordfarger er det også enklere å sette sammen antrekk en tidlig morgen hvor du har lite inspirasjon til å finne på noe helt nytt. Er du minimalistisk av deg er garderoben gjerne fylt med hvitt, svart og grått med enkelte farger innimellom. Kvitt deg altså med de plaggene som du elsket når du kjøpte de inn, men som du aldri brukte for de passet ikke helt inn med resten av garderoben din. Det er disse som ødelegger litt for resten.

Når du har gjort disse stegene religiøst, vil du føle at klesskapet ditt er litt strippet og du får kanskje litt hetta av hva du egentlig har gjort. Husk da at de klærne du sitter igjen med kan brukes sammen på utrolig mange forskjellige måter – og vi lover at du ikke vil angre et sekund etter en liten stund.

Om du setter i gang med dette rett før du starter en evt shoppestopp (gjerne sammen med oss) lover vi deg at det vil endre måtene du vil shoppe på i fremtiden. Om seks måneder vil du da virkelig kjenne på kroppen hvilke deler av uniformen din du oftest har lyst å gå med og hvilke plagg du kanskje trenger litt fler av. Ikke minst vil du spare mer penger i fremtiden fordi du gjør færre bomkjøp i tillegg til at du nok blir mer bevisst klær av god kvalitet – da det er disse som holder seg finest over tid.

<3