Ta vare på plaggene dine!

For at plaggene dine skal vare lengst mulig er det viktig at du oppbevarer de også på riktig måte. Særlig vil vintage plagg ha behov for litt ekstra TLC ettersom de gjerne kan være litt skjøre i stoffet eller løse i sømmene. 

Så her kommer noen tips som vil hjelpe deg gi klærne dine lengre holdbarhetsdato, ikke minst et lite prosjekt du kan starte med når høsten slår inn for fult!

  1. Kleshenger eller skuff?

Les alltid merkelappen for å finne ut hvilke materialer du har med å gjøre. Husk eksempelvis at viskose vil gjøre plagene dine svært rynkete om de blir lagt i en skuff, det samme med eksempelvis lin. 

Særlig vil ull og cashemere gensere ha godt av å ligge pent pakket sammen i en skuff da de fort kan miste fasongen sin om de blir hengt opp. Dette særlig om de er tunge i stoffet. Skal de henges opp bør de henges på brede kleshengere. 

Tyngre plagg med eksempelvis broderier/paljetter kan gjerne ligge i en skuff. Dersom de henger i klesskapet kan du risikere at perler eller stoffet rakner litt i toppen, evt at pynten faller av. Et lite tips er å legge de inn i et putetrekk du ikke bruker, så skåner de også de andre klærne i skuffen. 

Andre plagg som tåler og bør henges opp er blazerne, jakker, kjoler og delikate topper.

PS: om alle kleshengerne dine er like ser klesskapet en smule mer eksklusiv ut (for de som liker det). Et annet tips er å kjøpe kleshengere av tre da de i mindre grad vil slite på skuldrene da de er litt bredere enn de av stål.

2. Freeze it

Jeans vil miste fasongen om de blir vasket for ofte. For å gi de en liten oppfriskning og fjerne evt lukt er det lurt å gi jeansene dine et kuldesjokk gjerne i 1-2 dager.

Dette gjelder visst også strømpebukser som du putter i en plastpose. Etter den har kjølt seg ned i romtemperatur skal den være mindre utsatt for å revne. Du trenger kun å gjøre dette 1 gang per par.

(Et annet strømpebuksehack er å bruke gjennomsiktig neglelakk til å forhindre at den revner ytterligere. Ta derfor med en gjennomsiktig neglelakk i vesken neste gang du skal ut på byn.

3. Vask klærne riktig

Dette kunne nesten vært et eget innlegg, men her er i korte trekk noen tips.

Les alltid merkelappen på plagget! Så risikerer du eksempelvis ikke å krympe det fine nye plagget ditt.

Forklaring for de ulike merkene finner du blant annet her:

https://www.instagram.com/p/CECeYd3nHgV/

Om et plagg inneholder ull (enten det er 5 % eller 100 %) skal det vaskes med milo på ullprogram. Husk at ullplagg ofte bør tørkes liggende slik at de ikke mister fasongen.

Plagg som du er usikker på om går i vaskemaskinen bør håndvaskes med kaldt eller lunkent vann, gjerne med milo.

Aldri bruk tøymykner til jeans da du kan risikere at de mister fasongen. Dette gjelder også klær med stretch i – som treningsklær. 

Vask mørke klær på vrangen.

Knapp igjen alle skjorter og vask de på vrangen. Da skåner du knappene.

Zip it up.

Og ikke bruk for mye av vaskepulver!

4. Ikke vask klærne for ofte

Er klærne luktfri men har noen flekker så fjern kun gjerne disse. Vask sliter på tekstiler som kan påvirke både farge, fasong og kvaliteten på plagget.

5. Fiks klærne dine

Ikke kast klær som har et lite hull eller som mangler noen knapper. Fiks det selv! Og om du er lei et plagg får du nesten et helt nytt om du kjøper inn noen tøffe vintage knapper.

Undervurder heller aldri verdien av en god skredder. Dersom du gjør de rette tilpasningene får plagget mye lengre levetid!

6. Ta vare på skoene dine

Sko du ikke bruker mister ikke fasongen sin om du legger inni litt avispapir. Et annet tips er å pleie skoene du legger vekk for sesongen med pleieprodukter kjøpt i en skobutikk. Vask bort flekker og bruk balsam for skinnsko slik at skinnet ikke tørker ut.

<3