TIPS TIL STØRRE GARDEROBEPLASS

Når planer bli endret, regnet laver ned og det er verken vinter eller vår så er det vel ikke så ille å presse inn en aldri så liten vårrengjøring i hus. Hvert år utsetter jeg det, men det er noe som kjennes så utrolig bra med å kaste ut ting man aldri bruker. Rett og slett frigjøre seg fra alle det som vi har i huset. For vi har jo alle som regel alt for mye i huset. Jeg har lest litt om The KonMari Method før jeg begynte som i prinsippet anbefaler å ta kategori for kategori, som eksempelvis klær. Så denne helgen har det vært ut med det gamle for å gjøre plass til det nye, og dette er måten jeg har gått frem på:

1. Kategoriser klærne

Det er lett å bli overveldet når man skal starte et slikt prosjekt. Mitt tips er å ta sesong for sesong – så frem med alle vinter klærne først. Da har du også ferskt i minne hvilke klær du følte deg fin i, og hvilke du valgte å aldri gå med.

2. Fordel klærne

Fordel så klærne i tre ulike hauger; JA, kanskje og NEI.

JA: Begynn med de klærne du liker best, det er det enkleste. De fineste vintergensrene og buksene legges i en haug mens vinter / jule kjoler henges på hengere – innerst i klesskapet.

Kanskje: Denne er litt vanskelig. Jeg vet selv at jeg har klamret fast på klær i årevis selv om jeg ikke bruker de, bare fordi de har en sentimental verdi eller fordi de kostet for mye. Det er jo egentlig helt tullete fordi det tar bare opp plass, pluss at en annen kanskje kunne hatt veldig god bruk for plagget i stedet. På den andre siden er det viktig å ikke bli revet med – så ikke kvitt deg med klær du er veldig usikker på. Jeg beholder alltid disse et år etter sesongen er over, så jeg kan gi de en ny sjanse til neste sesong. Og om de ikke kommer på da, da kommer de ALDRI på. For å huske om du var usikker eller ikke til neste år så heng kanskjehaugen for seg selv i klesskapet eller i en egen skuff. Da husker du gjerne om et år hvor mange ganger du egentlig tok noe opp derfra..

NEI: Disse kan du gi til Fretex eller Uff, selge på Tise/Finn.no eller gi til venninner som vil blir kjempe glad for fine, gratis klær og som har samme størrelse som deg.

3. Lagring

Når du skal legge vekk vinterklærne dine er det lurt å lagre klærne i ulike esker, og gjerne fordel dem ut fra kanskje haugen og JA haugen din så du husker hvilke klær du faktisk er usikker på når du tar de frem til neste år igjen. Nei haugen har du så klart lagt vekk i en svart bosekk (you can do it!). Jeg har hauger av gjennomsiktige plast esker fra Clas Olson som gjør det veldig lett å se hva som er i hvilken eske.

Jakkene henges bort i et klesskap langt borte, eller legges i esker.

4. Kategoriser etter bruk og farge

Deretter er det bare å legge klærne inn i klesskapet etter bruk, og det er nå du skal gjøre det lett å finne igjen klærne dine. Slik at når du står stresset foran klesskapet klokken syv om morgen, ungen henger i morgenkåpen din og bussen går om 15 minutter – så kan ting gå litt kjapt i svingene.

Her er mitt system:

Gensere: Siden vinteren er snart over kan endel av disse fint legges vekk, men behold gjerne tynne ullgensere utover våren. Vi bor jo, desverre, ikke i syden…  Jeg synes det er greit å organisere genserne etter farge, så når du trenger en hvit genser så vet du hvor du finner alle de mørke gensrene, uavhengig tykkelse.

Husk at noen garntyper strekker seg veldig når de kommer på henger – da er det viktig å legge gensrene i en skuff eller i en kurv.

Basics: Legg alle singleter, t-skjorter, underkjoler og tynne topper for seg etter farge.

Bukser: Jeg sorterer disse etter jeans, dressbukser, kosebukser/joggebukser og fancy pants (de som skiller seg litt ut) – og etter farge i samme kategori.

kjoler: Disse henges i klesskapet etter sesong – altså vårkjolene (endelig) først. Jeg henger også de klassiske julebord-kjolene for seg selv innerst i skapet. Ellers kan du enten henge resten opp etter et farge system, eller hverdagskjoler for seg så kjoler til jobb, så festkjoler.

Skjorter: Sorteres etter farge, på henger.

Treningslær: Disse kategoriseres etter bruk – altså tights, singleter, t-skjorter, sportsbher – og alle er samlet på samme sted (rad) i klesskapet-

 Belter/små vesker: Bruk små esker til å ha beltene i og kurver til å plassere veskene i, evt heng de på døren.

6. Utnytt plassen godt

De fleste har ikke et svært walk in closet som Carrie Bradshaw (I wish), men det er mulig å få overraskende mye inn i et klesskap. Husk derfor at om du har dører på klesskapet ditt og ikke skyvedører kan du skru fast en towel bar som du kan henge skjerf over, eller feste belter rundt. Du kan også kjøpe kroker som du fester på døren som du kan henge vesker på. Om du også plasserer skoene dine motsatt retning fra hverandre vil du også få plass til flere sko ved siden av hverandre (altså hæl mot tå).

Gå til innkjøp av hylledeler og skoesker så får du også mer plass på hyllene dine. Eventuelt kan du også bare ta vare på alle skoesker du får med når du kjøper sko (litt billigere).

5. Helhetsinntrykket

Om du vil at det skal se ekstra pent ut kan du kjøpe kleshengere i samme farge og størrelse, som eksempel de hvite fra IKEA. Og kjøper du de svært tynne som her får du plass til mye på en stang.

6. Tenk koffert

Dette tipset kom jeg over når jeg brukte (litt for mye) tid på pinterest her forleden. Jeg er jo en stor fan av vintage, så dette falt jeg litt pladask for. Om du har behov for mer lagringsplass kan du kjøpe et par kule, gamle kofferter som du stabler oppå hverandre og som du kan bruke som nattbord. Det ser skikkelig tøft ut, samtidig som du får mer plass til tingene dine. Som eksempel kan det være et godt sted å gjemme bort alle de veskene du bare bruker når du skal ut, skjerf, belter o.l.

Da er det bare å ta fatt på klesskapet med noen gode tips for hånden – jeg lover at du får vårfølelsen i hus etterpå.

<3